Libriotech på...

moBibl

moBibl - mobil-grensesnitt for bibliotek

Endelig er moBibl her! Utviklet av Libriotech og tilgjengelig som fri programvare.

moBibl er et verktøy for å skape nettsteder for bibliotek beregnet på mobile grensesnitt. Systemet inneholder følgende funksjoner:

  • Søk i katalogen (via Z39.50/SRU)
  • Statiske sider (for åpningstider og lignende)
  • Nyheter

moBibl oppretter ikke "apps" som må lastes ned og installeres, men "web-apps" som dynamisk tilpasser seg ulike enheter, skjermstørrelser og så videre. Oppdateringer og endringer blir også tilgjengelig for brukerne umiddelbart, uten at nye versjoner må lastes ned.

Skjermdump av moBibl

Libriotech tilbyr alle nødvendige tjenester rundt moBibl, som fjerndrift og utvikling.

Interessert? Ta kontakt, så setter vi opp en gratis og uforpliktende demo-installasjon for ditt bibliotek

Les mer

Status for moBibl

I 2010 antydet jeg at jeg håpet å ha en beta-versjon av moBibl klar ved årsskiftet 2010/2011, men dette har latt vente på seg.

Problemet har vært å finne et JavaScript-rammeverk som har kunnet gjøre det jeg ville. Den første versjonen (http://mobibl.no/) fungerer i og for seg fint på Android og Nokia N900, men ikke på iPhone, og siden dette utgjør en ikke uvesentlig del av markedet har det gjort at jeg ikke har kunnet betrakte moBibl som klar for Beta-merkelappen.

Den første versjonen er basert på jQTouch, og det virker som dette rammeverket har en bug som gjør at ting ikke fungerer helt på samme måte på iPhone som på de andre platformene. Som alternativer har jeg prøvd meg med iUI (som later til å være et ganske dødt prosjekt, det jeg har gjort ligger på http://dev.mobibl.no/) og jQuery Mobile, men begge disse har også hatt svakheter som har gjort at de ikke har fungert etter hensiktene. Mine kunnskaper om JavaScript kommer noe til kort når det gjelder å spore opp feilene som har medført at moBibl ikke har kunnet fungere som ønsket, og dette har dermed satt en foreløpig stopper for utviklingen.

I det jeg sitter og skriver dette ser jeg at det kom en ny versjon av jQuery Mobile i går, nemlig Alpha 3, så nå skal jeg laste den ned og finne ut om den kan være det som trengs for å oppgradere moBibl fra Alpha til Beta. Fortsettelse følger!

Problem med valg av bibliotek på iPhone

P.t. fungerer ikke valg av bibliotek i moBibl på iPhone. Det er mulig å gå rett til et av eksempel-bibliotekene på følgende adresser:

Når man først har kommet inn på et bibliotek skal det meste fungere, med unntak av "Bytt bibliotek".

Det jobbes selvsagt med å fikse dette problemet så raskt som mulig.

Ny tjeneste: moBibl

Libriotech har gleden av å introdusere moBibl (http://mobibl.no/), et bibliotek-grensesnitt for mobile enheter.

moBibl er i en tidlig beta-fase, dvs at det som er der stort sett fungerer, men at det ikke nødvendigvis fungerer optimalt, pluss at det er ting som burde vært der som foreløpig mangler.

Pr i dag har moBibl følgende egenskaper:

  • Søk i bibliotekkataloger (basert på Glitre)
  • Visning av nyheter fra bibliotekenes hjemmesider/blogger (basert på høsting av RSS)
  • Blaing i "poster" fra den delen av bokhylla.no som inneholder verk som har falt i det fri, med direkte lenker til PDF-nedlasting

Første prioritet på veien videre er å få inn så mange bibliotek som mulig.

Så lenge moBibl er i beta vil tjenesten være åpen og fritt tilgjengelig. Etter at "versjon 1.0" er klar vil bibliotekene kunne abonnere på moBibl, men kildekoden vil altid være tilgjengelig under en fri lisens.

Les mer...